Det høres kanskje ikke fristende ut å dusje i kaldt vann, og det skjønner jeg godt. Men hva om det kan bedre helsen din? Ulike studier tyder på at det å dusje i kaldt vann har mange fordeler, både for den psykiske og fysiske helsen. Jeg starter hver morgen med denne rutinen, og nå er det ikke like ille som da jeg startet. Min rutine er å starte med lunkent vann, hvor jeg vasker håret om nødvendig, for så å dusje de siste minuttene i iskaldt vann. Har jeg merket en positiv forskjell? Vel, la oss se på hvilke fordeler det kan ha:

Kald dusj øker din oppmerksomhet og gir dypere pust

Når du dusjer i kaldt vann puster du automatisk dypere, som øker oksygen inntaket og hjerterytmen. Dette gir deg en naturlig dose med energi utover dagen. Samtidig som dypere pust gjør deg mer oppmerksom og tilstede. Les mer om dyp pust her.

Bygger viljestyrke

Det krever viljestyrke å gjøre noe en er motvillig til. Og gjør man dette hver dag vil den mentale styrken og disiplinen bli en vane som integreres i flere arenaer i livet ditt.

Blir mer motstandsdyktig

Å dusje regelmessig i kaldt vann trener nervesystemet ditt til å bli mer motstandsdyktig mot stress. Studier viser at å utsette kroppen for oksidativt stress i ditt nervesystem over tid, gjør at kroppen etterhvert tilpasser seg. Den første gangen du tar en kald dusj, vil du føle ubehag, ikke tenke klart ei heller puste normalt. Dog etter en måned vil du føle deg rolig og balansert, og dermed tåler du mer i stressede situasjoner.

Reduserer stress

Det minsker nivået av urinsyre og øker nivået av glutation i blodet ditt. Som gjør deg mindre stresset. Se annen kilde her.

Kald dusj gir deg sunnere hud og hår

I følge Dermatologist Jessica Krant kan iskaldt vann forhindre at huden mister for mange naturlige oljer, det samme gjelder håret. Iskaldt vann holder hårfollikelen flat som gjør at den er festet bedre til hodebunnen. Se også “sluttet å miste håret ved å dusje i kaldt vann

kald dusj
Photo by Jorge Fernández on Unsplash

Øker testosteron nivået

I følge denne studien kan varme, selv i små doser, ha en effekt på mannens DNA, RNA og proteinsyntese. FUN FACT: Det er en grunn til at testiklene henger på utsiden – for å holde seg litt kaldere enn resten av kroppen for en optimal funksjon. Se flere studier på dette her.

Forbedrer sirkulasjonen

Å dusje i kaldt vann forbedrer sirkulasjonen ved at den sender blod til dine organer for å holde dem varme. En slik stimulering av sirkulasjonen er bra for å minske hjerte og karsykdommer.

Bedre immunforsvar

En studie fra England antyder at når kroppen prøver å varme seg under og etter en kald dusj, vil den metabolske hastighet øke og aktivere immunforsvaret, noe som fører til frigjøring av flere hvite blodlegemer.

Tapper lymfesystemet

Lymfesystemet hjelper til med å kvitte seg med avfallsstoffer fra dine celler. Som er en viktig faktor i å forsvare kroppen mot uønskede infeksjoner. Og når lymfesystemet er blokkert, vil symptomer som hyppige forkjølelser, infeksjoner og leddsmerter oppstå. Denne artikkelen viser at når det veksles mellom kaldt og varmt vann imens du dusjer, vil det hjelpe lymfesystemet ditt til å trekke lymfekarene sammen når de blir utsatt for kulde, og slappe av når det blir utsatt for varme. Dette resulterer i et sterkere immunforsvar.

Lindrer depresjon

Å dusje i kaldt vann stimulerer “the blue spot” som er kjent for å være hjernens primære kilde av noradrenalin, et hormon som spiller en stor rolle for å lindre depresjon. En annen kilde viser at på grunn av den høye tettheten av kalde reseptorer i huden, (som er en følge av en kald dusj) blir det sendt en overveldende strøm av elektriske impulser fra det periferiske nervesystemet til hjernen – som kan ha en antidepressiv effekt.

kald dusj

Lyst til å prøve?

Nå har du lest om noen fordeler ved å dusje i kaldt vann, resten er opp til deg om du vil prøve det eller ei. Du behøver ikke å starte rett på iskaldt vann. Du kan fint begynne å dusje i varmt vann, slik du pleier, MEN de siste 3 – 4 minuttene må være KALDT! Så kaldt du kan få det. NB: Ikke dusj i kaldt vann om du er syk, feber eller lignende. Lykke til, du klarer det hvis du virkelig vil 🙂

Merker jeg en forskjell etter at jeg startet morgenen med en kald dusj? JA! Om det er placebo eller ei, har ingenting å si for min del. Jeg er mer våken etter en kald dusj, fått større viljestyrke, puster dypere og føler meg rett og slett bedre. Vil du merke noe? Gi det en sjanse over en periode, så kan du bedømme selv 🙂 Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan din erfaring er.

Hovedkilden er fra menprovement.com

Masse kjærlighet fra

One Response

Legg gjerne igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.