Psykisk helse – 10 gode råd

Dette er hva jeg gjør for å bedre min psykiske helse:

 • Ikke forvent at andre skal gjøre deg glad 

  Ikke prøv på å forandre andre mennesker rundt deg for at du skal få det bedre. Du må ha tro på deg selv for å kunne føle det du selv vil føle. Ikke gi andre mennesker makten til din lykke. Du må selv være den personen som kan gi deg dette privilegiet.

 • Ikke fokuser på det du ikke har

  Det vil alltid være ting du vil ha som du ikke har, uavhengig av hvor mye du har. Du kan være mangemillionær og fortsatt føle at du ikke har nok, eller at du ikke har det du egentlig ønsker deg. Jo mer du tenker på det du ikke har, desto mer deprimert blir du. “Jeg har ikke en kjæreste, jeg har ikke nok sex, jeg har ikke nok penger, jeg har ikke stort nok hus, jeg har ikke bil, jeg har ikke utdannelse, jeg har ikke barn, jeg har ikke kroppen jeg vil ha…”

  Det er lett å tenke slik fordi vi lever i et samfunn hvor forbruket vårt stadig vokser. Presset om den perfekte kropp, hvordan man skal se ut osv., møter oss stadig  gjennom de ulike medie-plattformene som til enhver tid er med på å påvirke oss. Hva er egentlig normen for et lykkelig liv,  og hvem er det som definerer det for deg?  Fokuser heller på det du har! Har du rent vann, tak over hodet og mat – ja, da har du MYE. Da har du mer enn mange andre mennesker her i verden. Tenk på noen som er glad i deg (hvem som helst, til og med et kjæledyr). Fokuser på hva du har, så vil det du ikke har være mindre viktig.
 • Ikke bry deg om hva andre mennesker mener om deg

  Folk er for opptatt med å tenke på seg selv og sitt. Sjansen er tilstede for at andre ikke tenker på deg i det hele tatt, men er egentlig det så farlig?  De fleste mennesker er i dagens samfunn ofte mere opptatt av hva andre tenker om dem, slik at tiden til å tenke på andre er ikke tilstede. Det definerer ikke hvem du er, hva du skal føle eller gjøre. Ikke la andre påvirke deg negativt. Du er den du er, og fortsett med det. Ved å vise omtanke for andre, vil ikke bare de rundt deg føle seg bedre, men det vil også gjøre at du selv føler deg bedre – Be your true self!

 • Ikke døm andre mennesker 

  Vær så snill som du kan. Å dømme andre hele tiden kan være slitsomt, tar mye energi og kan være giftig mot sinn og kropp. Når du finner kjærlighet og omtanke for andre, vil nervesystemet ditt respondere på en slik måte at kroppen frigjør nok energi og gir deg ledig tanke kapasitet. Dette gjør at du kan bruke tankene på andre ting istedenfor.

 • Ikke sammenlign deg selv eller ditt liv med andre 

  Når vi sammenligner oss selv med andre er det første som forsvinner lykken fra livet ditt. En god psykisk helse forutsetter at vi har en aksepterende holdning til oss selv. For å få til dette må man lære seg å omfavne egne svakheter og akseptere disse. Sårbarhet er menneskelig og ikke en svakhet. Ofte føler man seg maktesløs når man grubler, for grubling er gjerne selvkritikk knyttet opp mot negative erfaringer fra livet. Hvem er det man sammenligner seg med, og er dette en reel sammenligning? Vi er selv ansvarlige for å virkelighets-sjekke de automatiske tankene, og spør deg selv hva du vil oppnå.

 • Kom deg ut i frisk luft 

  Bare det å gå seg en tur rundt kvartalet kan gjøre humøret lettere, og kontakt med naturen skaper ro i sjel og sinn. Mosjon gir deg bedre kroppsbevissthet, mestring, sosiale ferdigheter og psykisk helse. All aktivitet er bra, og bedre enn ingen aktivitet.

 • Få kontakt med pusten din

  Når man føler seg stresset, pust godt med maven. Store måltider og stress setter seg i solar plexus. Kroppsvevet strammer seg og pusten går ikke ned i maven. Kan du kjenne deg igjen i dette?

  psykisk
 • Spis deg frisk

  En ny studie fra Harvard School o Public Health viser svært tydelig den direkte sammenhengen mellom hva vi spiser og hvordan dette påvirker vår psykiske helse. Studien viste at om man spiser mat med høyt sukkerinnhold, hvitt mel, rødt kjøtt og smør var det mellom 29 og 41 % større sjanse for å kunne rammes av depresjon.

 • Hva gjør deg glad? 

  Er det en hobby, interesse eller noe fra barndommen som vekker gode minner, som du ikke har gjort på mange år? Det er aldri for sent å gjenoppta en aktivitet eller interesse.

 • Vær takknemlig

  Det har vært flere studier som viser at effekten av det å vise takknemlighet, gir mange positive synergier, deriblant bedret psykisk helse. Når kjente du på takknemligheten sist, sa takk til noen eller uttrykte takknemlighet på andre måter? Å si takk er kanskje det enkleste å si, men vi må si det. Det gir oss en mulighet til å verdsette livet og menneskene i våre liv på en helt annen måte.

psykisk

Det er alltid noe å være takknemlig for

Start dagen ved at du hver morgen tenker over alt som du er takknemlig for. Det bevisstgjør det positive i livet ditt. Takknemlighet kan være så mangt, og det er kanskje litt unorskt, men framsnakk andre. Ved å skryte av noen eller si noe pent om en annen person til andre, vil du kjenne at det gir deg en positiv følelse. Samtidig som at den du framsnakker vil føle takknemlighet tilbake.

Som ordtaket sier; “som man sår, høster man”. Skriv gjerne ned 2 ting du er takknemlig for hver morgen, og 2 ting du er takknemlig for på kvelden. Dette er noe jeg selv gjør, som gir meg et innblikk på noe positivt som har skjedd meg gjennom dagen, og som jeg kan se tilbake på når jeg har en dårlig dag. Jeg kaller den for takknemlighets-boken.

Ved å være takknemlig vil du kjenne at ditt sinn på omgivelsene dine og verden vil endre seg. Det vil også endre på hjernen din sitt tankemønster. Ved å integrere takknemlighet i din egen hverdag vil du til stadighet oppdage nye ting å være takknemlig for.

Les mer om forskning rundt takknemlighet her.

Se gjerne flere innlegg jeg har skrevet om psykisk helse her.

psykisk

Legg gjerne igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.