Det har lenge vært fokus på forsøpling verden over, og særlig har fokuset vært på plastikk. Det er utrolig bra at ulike sosiale medier, nyhetskanaler, dokumentarer, debatter både på radio og TV tar tak i dette verdensproblemet.

Vi mennesker er ikke de første skapningene som vil lide av denne forkastelige bruken av plastikk, det er dyr som først om fremst lider størst av dette. Det er blitt et så stort problem at flere og flere dyr dør av å spise både plastikk og annen type søppel som de finner i naturen, både under og over vann. Jeg blir dårlig bare av tanken på det. Dette er uskyldige skapninger som dessverre stadig må tilpasse seg vår måte å leve på. Og som nesten alt annet vondt her i verden, innebærer dette økonomisk gevinst for enkelte mennesker.

Hvordan kan penger være viktigere enn livene til de ulike skapningene på denne planeten? Hvorfor synes noen det er greit å ødelegge jorda vi lever på og livene som eksisterer her? Heldigvis begynner vi å se en endring i folks holdninger, og flere og flere gjør ulike tiltak for å sette en stopper for dette.

Goodwill

I dag er det Planet Earth Day.

Det er en organisasjon som sprer informasjon og inspirasjon med hensikt å endre menneskers oppførsel og holdninger til plastikk. Organisasjonen har et ønske om en fremtid fri for forurensing av plastikk. Gå inn på earthday.org for å finne ut mer, og vær med i kampen om en bedre og renere verden.

Mitt tiltak i dag er å plukke søppel i nærområdet. Det er helt utrolig hvor mye søppel som dukker opp etter at snøen har smeltet vekk. Jeg får helt vondt i magen av å både se og tenke på det. Her om dagen plukket jeg søppel i gaten utenfor hos meg. Jeg fylte en hel pose etter bare noen få meter. Plastikk var den sorten søppel jeg fant mest, og særlig plastikk som er rundt sigarettpakkene. La oss starte med å kaste søppel der det hører hjemme, i en søppelkasse.

Goodwill

Det tok meg ikke lang tid å fylle en pose, så dette er noe alle kan bidra med i sitt nærområde. Ta det mens du går en tur med hunden, eller bare går en tur. Det koster deg ingenting, og det gir deg en god følelse av å kunne være med å bidra til en renere planet. Jeg håper dette innlegget kan inspirere andre til å gjøre det samme.

Hva kan du bidra med?

Det er mange ting man kan gjøre for å endre seg til det bedre. Nå sier jeg ikke at folk ikke er bevisste og allerede gjør endringer, men flere kan være med å bidra til en renere verden.

Jeg er en av mange som bruker kontaktlinser. Og mange av de brukte kontaktlinsene går i do når de kastes. Dessverre har jeg også gjort dette tidligere, men gjør det ikke lengre. Heretter havner ingen av mine linser i sjøen hvor fisker og andre dyr får dette i seg. Kast kontaktlinsene i plastikk avfallet, eller i værste fall i søppla.

Ta med deg termoskoppen når du skal kjøpe takeaway kaffe. Engangs kaffekoppene er med plastikklokk, og dette er noe som ligger og slenger rundt i gater og langs strender. Tenk hvor fint det hadde vært hvis alle kaffekjedene gikk sammen om å slutte med disse engangskoppene av plast og heller finne en annen løsning?

Det samme gjelder sugerør av hard plast. Jeg er selv veldig glad i å bruke sugerør, men jeg bruker de som er lagd av papp. Nå skal jeg gå til innkjøp av metallsugerør. Disse er mye bedre for miljøet og man kan bruke det om og om igjen. Et fantastisk eksempel på noen som har sluttet med plastikk sugerør er den irske baren The Dubliner.  De tar ansvar og forstår at alle må bidra for å få en renere verden.

Bytt ut plastikkposen

Butikker kan gå over til å bruke papirposer eller handlenett, samme med oss. Nå har noen kjeder endret seg, og flere og flere tar betalt for plastposene. Flere finner nå andre måter å produsere “plast” på. Altså noe som ligner på plastikk, men som ikke er farlig for naturen, dyr eller mennesker.

I Bali har de utviklet et produkt som ligner på plastikk, men er biologisk nedbrytbart laget av rotgrønnsaken Kassava. Dette produktet er ikke farlig og man kan til og med drikke det, sier Kevin Kumala (mannen bak produktet). Se intervjuet her.

Heldigvis ser det ut som vi er på god vei. Både forskere og politikere prøver å gjøre noe med dette. Det viktigste er at vi samarbeider på tvers av landegrensene. Alle kan bidra i dette arbeidet for en grønnere verden!

One Response

Legg gjerne igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.