Hvordan har jeg håndtert mine utfordringer?

Livet har ikke bare vært grått og trist. Min barndom var preget av mange interesser som jeg fikk muligheten til å gjøre. Jeg har jobbet i alle år, fått meg utdannelse, kjøpt leilighet og opplevd kjærlighetsforhold som har gjort meg både sterkere og mer bevisst på hva jeg ser etter i en partner.

Ha en hobby eller flere – mestringsfølelse gir motivasjon

Allerede da jeg var rundt 5 år begynte jeg å ri. Dette var en av mine største gleder i mange år fremover. Jeg var inkludert i et fantastisk miljø med mennesker som delte den samme interessen. Og hestene ble mine beste venner. Det å bli møtt med en slik sterk og ekte kjærlighet var noe som gav meg trygghet, jeg følte meg forstått og var aldri alene.

Kjærligheten fra dyr er noe av det vakreste som finnes. Jeg husker spesielt en shetlandsponni ved navn Sofus, som jeg tok meg av en lengre periode. Det var dager da jeg ikke hadde det så bra, hvor jeg dro til stallen for å være med Sofus. Han var glad i meg for den jeg var, han var min form for terapi uten at jeg skjønte det da. Jeg kunne sitte i paddocken på en sten og bare gråte. Da kom Sofus bort og dyttet hodet sitt mot meg. Akkurat som han skjønte at jeg var trist og trengte trøst. Han så meg. Jeg kjenner tårene presse på når jeg skriver dette. Han betydde så mye for meg de årene, og var min aller beste venn.

Man skal ikke undervurdere kjærligheten fra dyr, ei heller deres intelligens. Jeg forteller dette fordi det å ha nærheten til et dyr har betydd så mye for meg, og jeg tror virkelig det betyr mye for andre også.

Jeg holdt også på med teater hvor jeg kunne gå inn i en annen rolle og glemme alt annet. Jeg elsket å stå på scenen, underholde publikum og spesielt få de til å le. Det gav meg så mye glede og energi. Det gjør det fortsatt selv om jeg ikke spiller teater lengre. Man kan vel kalle meg for klovnen i vennegjengen. Jeg tror det fortsatt bor en liten skuespiller i meg, som jeg ikke skal gi slipp på.

Diagnosen har ikke vært en hindring for mine mål

Musikk har alltid vært en arena hvor jeg kan uttrykke mine følelser. Jeg har sunget så lenge jeg kan huske, og hatt mange “konserter” for familien da jeg var liten. 2005 var året som skulle endre store deler av livet mitt. Fra å være en jente fra et lite tettsted til å plutselig bli kjent gjennom idol, var noe jeg ikke hadde forberedt meg på. Denne erfaringen skal jeg skrive et eget innlegg om fordi det påvirket meg på både godt og vondt. Poenget nå er at musikken har hjulpet meg gjennom tøffe perioder i livet, og er noe jeg fortsatt bruker som terapi.

tips

Jeg har alltid hatt en jobb, og det har hjulpet meg med å ha rutiner og et miljø hvor jeg ikke var alene. Da jeg fylte 30 hadde jeg utdannet meg som barnehagelærer. Det å studere pedagogikk var for meg nesten som en åpenbaring. Jeg fikk enda mer forståelse og kunnskap om hvordan et barn blir påvirket av både miljø, omsorgspersoner og det å føle seg sett/ikke sett. Jeg kunne trekke inn min egen erfaring som barn og forstå mer av mine utfordringer og handlinger. Hadde det vært opp til meg ville jeg hatt pedagogikk som et pålagt fag på skolen.

Bruk tiden på en hobby – noe du brenner for. Eller kanskje du vil lære deg noe nytt? For meg er det viktig å ha noe å holde på med. Noe jeg liker å gjøre. Som gir meg glede og en mestringsfølelse. Se på mulighetene du har, og kjenn etter om hva det er som rører ved deg.

tips

I 2015 kjøpte jeg min første leilighet. Det var så absolutt ikke lett slik markedet er nå. Allikevel fikk jeg det til, og jeg trives veldig godt i min “hule”. Her har jeg kunnet bruke min kreative side, og hatt flere ulike DIY prosjekter. Prosessen med å ha en ide, gjennomføre den og få et resultat gir meg mye glede og en mestringsfølelse. Jeg får til noe!

Relasjoner er vanskelig. Hvordan er det nå i forhold til før?

Jeg har utfordringer når det kommer til relasjoner. Jeg har støtt på mye problematikk i forhold til dette. Mine oppfattelser av situasjoner og hva som blir sagt, vendes ofte til det negative. Det kverner med negative tanker i hodet mitt som ikke vil gi slipp. Dette er ekstremt slitsomt fordi jeg blir både lei meg, sliten og det tar over de gode tankene mine. Jeg kan bruke timer og noen ganger dager på å komme meg ut av denne onde sirkelen. Det siste året har jeg brukt mye tid på å forstå hvordan jeg skal klare å gi slipp på disse tankene, og ikke ta alt negativt. Jeg går til mentaliseringsbasert terapi både i gruppe og individuelt.

tips

Dette har hjulpet meg masse. Både med å forstå mer av meg selv og mitt tankemønster, men også å se at man ikke er alene om å ha det slik. Det å høre andre fortelle om lignende utfordringer gir meg et bredere perspektiv på hvordan man kan sette seg inn i en annen persons emosjoner. Forstå at det ikke alltid er slik det oppfattes. Og kunne se seg selv bedre utenfra.

Hvordan kan jeg gi slipp på de negative emosjonene og ikke la det styre meg?

Det viktigste er å være åpen med de nærmeste rundt deg. Fortell dem hva dine utfordringer er slik at de både kan forstå deg og dine handlinger, samtidig få en bekreftelse på at det ikke alltid er slik du tror. Hvordan oppfattes en situasjon fra den andre parten? Det vet man ikke før man spør. Er du usikker, spør på en rolig og forståelig måte, slik at man slipper å la tankene ta overhånd.

Ikke bruk din energi på alle rundt deg. Bruk energien på mennesker som gir deg noe tilbake. Som ser deg for den du er, og gir deg det du trenger fra et vennskap/forhold. En du kan snakke med, en du stoler på, som ikke dømmer deg, og som lytter er viktig.

tips

Vær bevisst på at ikke alt er som du oppfatter det. Prøv å legg vekk de negative tankene, og fokuser på noe positivt. Jeg vet det ikke er lett, men med tiden vil det bli lettere. Du “trener” opp hjernen din til å ikke la disse negative emosjonene ta overhånd. Gjør små endringer i din hverdag og vær stolt over at du klarte det! Ta en dag av gangen, og ring en du stoler på når du har det vanskelig. Husk at du ikke er alene, og at dette ikke er unormalt.

Om du føler for å snakke med en psykolog, finn en du føler kjemi med. Som gir deg den hjelpen du trenger. Få kunnskap om dine utfordringer og erkjenn at du har de.

Jeg kan skrive masse om dette, men velger å stoppe her. Det gir meg mye å skrive dette ned, samtidig som det tar veldig på min energi. Og nå merker jeg at jeg trenger en pause. Send meg gjerne en melding om du har noe på hjertet. Håper mine tips kan hjelpe deg noen steg på veien videre til et lykkeligere deg!

tips

10 Responses

  1. Veldig fint innlegg Andrea! 🙂 du er en sykt tøff jente, god til å lytte og en skikkelig moroklump! Veldig gøy å følge bloggen din!

Legg gjerne igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.